Gratis verzending Alleen beschikbaar voor vandaag!
Gratis verzending Alleen beschikbaar voor vandaag!

News Detail

Waar moet je op letten bij het kopen van een horloge?

Waar moet je op letten bij het kopen van een horloge?

Waar moet je op letten bij het kopen van een horloge?

Het horloge is misschien wel dé stijl accessoire sinds jaar en dag. Tegenwoordig biedt een horloge zo veel meer dan enkel een functionele waarde. Voor zowel de man als vrouw is het een item om mee te pronken, om zo net iets meer van jezelf te laten zien. 

Voor een moderne man is het zeker een must-have, gezien de accessoire opties bij mannen relatief gering zijn in vergelijking met dames. 

Echter koop je een horloge niet zomaar, de keuze is enorm. Maar waar moet je allemaal op letten? Wij gaan je op weg helpen, hierbij een aantal punten waar je naar moet kijken bij de aanschaf van een timepiece


Soort uurwerk
Ook wel het hart van elk horloge. Er zijn twee technieken te onderscheiden die veelal gebruikt worden: quartz en mechanisch. Een quartz uurwerk loopt op een batterij en een mechanisch uurwerk heeft een van zichzelf ontspringende veer aan de binnenkant. 


Quartz horloges dankt zijn naam aan de quartz kristallen die continu op eenzelfde frequentie trillen, waardoor deze horloges als voordeel hebben heel nauwkeurig te zijn wat betreft tijd. Tevens zijn de batterijen van deze horloges relatief simpel en goedkoop te vervangen. 

Mechanische horloges zijn onder te verdelen in manuele en automatische uurwerken. Manuele uurwerken moet je opladen door te draaien aan een kroon. Hoe vaak en wanneer je dit moet doen is afhankelijk van het type uurwerk. Automatische uurwerken wordt opgeladen door het horloge simpelweg te dragen. Door te wandelen, schrijven of bewegen worden deze uurwerken opgeladen. 


Uiterlijk en gelegenheid

Het horloge frame is een belangrijk onderdeel waarop we beslissen of een horloge er mooi uitziet of niet. Zo zijn er diverse vormen zoals vierkant, rechthoekig of zelfs meerhoekig. Wil je voor een veilige optie gaan, dan zit je met een klassieke ronde horloge altijd goed. 

Nu je weet welke vorm je wilt is het tijd om na te denken welke afwerking je mooi vindt. Hier heb je de keuze uit een glimmende uitvoering, een matte afwerking, een patroon of één die kristallen en edelstenen bevatten. Pas echter wel op met horloges die ingelegde edelstenen bevatten. Deze kunnen namelijk niet bij elk formele en casual gelegenheid gedragen worden. Ook kan dit al gauw heel erg macho overkomen, and not in a good way

Voor formele gelegenheden is overigens het mooist als je horloge voorzien is van een dunne frame/kast. Hou klassiek en simpliciteit in het achterhoofd. Remember, less is more


Bij het kiezen van het horloge glas is het uiteraard belangrijk dat die wel tegen een stootje moet kunnen. Veelal worden de horloges gemaakt van mineraalglas, kunststofglas (acryl glas) of saffierglas. Kunststofglas heeft als eigenschap dat het bijna niet breekt, echter is dit glas niet bestand tegen krassen en kan dus snel beschadigd raken. Hoewel mineraalglas als voordeel heeft nog harder schijnt te dan kunststof glas, is deze ook niet goed bestand tegen krassen. Saffierglas is de meest heldere en sterkste glassoort bij het creëren van een horloge.


De horlogeband kan vervaardigd worden van dezelfde materialen als de rest van het horloge zoals metaal of juist van andere materialen zoals leer of stof. Een leren horlogeband wordt, mits het van echt leer is, mooier terwijl deze gedragen wordt. Een metalen band wordt bestempeld als tijdloos. Beide horlogebanden zorgen tevens voor een klassieke uitstraling. Een horlogeband gemaakt van stof zorgt voor een relaxte uitstraling en daarom uitermate geschikt voor casual gelegenheden. Tevens zijn deze banden makkelijk en relatief goedkoop te vervangen. 


Hoe hoger de prijs, hoe beter?

De prijs van een horloge zegt niet zoveel. Een belangrijk onderdeel waarop de prijs is gebaseerd is de reputatie van het merk. Merkwaarde wordt overigens gebaseerd op de hoeveelheid kennis, kunde en status van het merk. Exclusiviteit speelt ook een rol bij het prijzen van een horloge. Een exemplaar van vijftig stuks kan hoger worden geprijsd dan een vergelijkbaar exemplaar met een oplage van vijftigduizend stuks. De exclusiviteit heeft dus zeker invloed op de vraag naar een horloge en kan daardoor verwerkt worden in de prijs. 


Het is dus lastig te zeggen wanneer een horloge echt zijn geld waard is. Belangrijk is wel dat je voor jezelf nagaat wat jij belangrijk vindt. Neem daarom geen overhaaste keuzes, een horloge is persoonlijk en moet een onderdeel zijn van jouw persoonlijkheid.


Wil je wat inspiratie opdoen, bekijk dan onze collectie hier.


Schrijf een comment

Comments worden eerst bekeken voor ze worden gepost

Comment are moderated