Gratis verzending Alleen beschikbaar voor vandaag!
Gratis verzending Alleen beschikbaar voor vandaag!

News Detail

Zo onderhoud je een Quartz horloge

Zo onderhoud je een Quartz horloge

Zo onderhoud je een Quartz horloge.

Uiteraard wil je lang plezier kunnen hebben van je nieuwe horloge. Om hier optimaal van te kunnen genieten, dien je deze goed te onderhouden.

Door je horloge met zorg te dragen, wordt slijtage beperkt. Dit zorgt er tevens ook voor dat het uurwerk goed blijft werken, niet geheel onbelangrijk bij een horloge al zeggen we het zelf.

Maar hoe onderhoud je jouw Quartz horloge? Wat komt er allemaal kijken bij een onderhoudsbeurt? Op deze vragen gaan wij antwoord geven en tegelijkertijd geven we je een aantal onderhoudstips mee.

Checklist onderhoudsbeurt

Bij een onderhoudsbeurt worden alle onderdelen van het uurwerk nagekeken. Denk hierbij aan de tijdsaanduiding, het stroomverbruik en de functionaliteit van het Quartz kristal worden gecontroleerd op precisie en goede werking. Tevens worden de lagers voorzien van nieuwe olie en het mechanisme wordt gecontroleerd op goede werking. Daarnaast worden ook de kroon (opwindknop), stift (verbinding tussen de kroon en het uurwerk) en eventueel andere knoppen afgesteld of vervangen. Batterij(en) worden vervangen.

Onderhoudsfrequentie

Allereerst het goede nieuws: een Quartz horloge heeft, over het algemeen, weinig onderhoud nodig aan het uurwerk. Win! De meeste horloges zijn tevens waterdicht en schokbestendig. Het is niet concreet aan te geven wanneer een Quartz horloge toe is aan een onderhoudsbeurt. In het algemeen wordt aanbevolen om je horloge eenmaal in de drie tot vijf jaar een onderhoudsbeurt te laten geven. Een tijdig onderhoudsbeurt is echter wel van belang, vanwege het feit dat de olie waarmee de onderdelen van je horloge zijn gesmeerd na verloop van tijd veroudert of verdroogt, aldus haar smerende werking verliest. 

Begint je horloge steeds maar weer achter te lopen, nadat je voor de ‘ik weet niet hoeveelste keer’ je horloge weer op tijd probeert te zetten. Dan is dit een goede indicatie dat het horloge te weinig olie heeft of beginnende vormen van slijtage vertoond. Indien dit het geval is, is het van belang zo spoedig mogelijk je horloge een onderhoudsbeurt te laten geven. Hiermee voorkom je dat er extra slijtage kan ontstaan en hierdoor ook minder horlogeonderdelen vervangen hoeven te worden. Indien je te lang met een lege batterij zit, kan een batterij naar verloop van tijd gaan lekken, met als gevolg dat de zuren vrijkomen. Worst-case scenario: de zuren veroorzaken een onherstelbare schade aan de elektronica. Heb je een vermoeden dat de batterij van je horloge leegloopt? Vervang deze dan binnen zes weken.

Algemene onderhoudstips

  1. Repareer je horloge nooit zelf

Misschien wel de belangrijkste tip. Laat je horloge altijd repareren door een bevoegd horlogemaker. Een uurwerk bestaat uit tientallen onderdelen, laat de reparatie aan een echte vakman over. Probeer op dit gebied geen kosten te besparen.

  1. Voorkom schokken en harde stoten

 Ondanks dat veel horloges worden bestempeld als ‘schokbestendig’, adviseren wij toch om je horloge zo veel mogelijk te beschermen tegen schokken en stoten. Jij zou dit ook niet fijn vinden en dus je horloge ook niet. Be gentle.

  1. Laat je horloge niet in aanmerking komen met water

Mits je horloge waterdicht is, is het niet verstandig om je horloge in aanraking te laten komen met water. Grote hoeveelheden vocht kan roest veroorzaken waardoor dit kan leiden tot een defect aan je horloge. Ook met rvs horloges is dit niet verstandig.

Tevens geldt dit ook voor schadelijke chemicaliën. Schadelijke stoffen zoals chloor, alcohol en schoonmaakmiddel kunnen leiden tot verkleuring van de kast en horlogeband.


 

  1. Voorkom extreme temperatuurwisselingen

 Voorkom extreme temperatuurwisselingen, aangezien dit condensvorming kan veroorzaken. 

  1. Controleer regelmatig het horlogeglas

Als het glas beschadigd is, kan stof en vocht gemakkelijk het uurwerk binnendringen en zo de onderdelen aantasten. Ook kunnen kleine glassplinters schade aanbrengen aan de wijzerplaat.

  1. Verzet de datum niet tussen 21:00 uur en 03:00 uur

Het datum mechaniek van een horloge is heel gevoelig. Het is dan ook af te raden om, in de genoemde tijdsperiode, de datum te verzetten. In deze tijdsperiode verzet het mechanisme de datum vaak zelf. Indien dit verstoord wordt, kan als gevolg het uurwerk beschadigd raken.

Hopelijk heb je iets opgestoken van dit artikel en weet je nu hoe je jouw horloge met zorg moet dragen en onderhouden.

Ben je nog op zoek naar een mooie Quartz horloge? Check onze collectie dan hier.


Schrijf een comment

Comments worden eerst bekeken voor ze worden gepost

Comment are moderated